Učitava se...

Dizajniran najbolji jastuk za spavanje tokom putovanja

Dizajneri su osmislili savršeno rješenje za spavanje i odmor tokom putovanja.
 
 
Radi se o specijalnom jastuku pod nazivom Ostrich Pillow, koji omogućava naslanjanje glave na bilo kakvu površinu. Osim toga, onemogućene su vizuelne i zvučne smetnje, a izolovane su i ruke.

Dizajnerski studio Kawamura-Ganjavian i inovatorski studio Banana Things su u potrazi za sredstvima kojim će finansirati proizvodnju svoje kreativne ideje. Oni tvrde da će jastuk umornim radnicima pomoći da 20-minutni san poveća njihovu produktivnost za 37 posto.

"S obzirom na to da sve više vremena provodimo na poslu, ispred kompjutera ili u transportu, malo vremena ostaje za odmor. Pomislili smo da bi bilo dobro da osmislimo nešto što će nam pomoći da vratimo energiju. Tako je nastao Ostrich Pillow", rekao je Ali Ganjavian, suosnivač i dizajner studija Kawamura-Ganjavian.

"Na ideju o jastuku smo došli sasvim slučajno. Jednog dana smo sjedili, džemper je bio na stolu i neko od nas je stavio glavu u njega, a ruke uvukao u rukave. Bilo je toliko udobno da smo odlučili napraviti prototip", rekao je Pablo Carrascal iz studija Banana.

Specijalni jastuk izolira glavu, oči i uši te ostavlja prostor za nos, usta i ruke.

Za početak proizvodnje jastuka je potrebno 70.000 dolara.


Komentari (233) Postavljeno u Zanimljivosti Objavljeno 27.09.2012

Facebook čuva sve podatke koje ste ikad izbrisali!

Novi problemi vezani uz privatnost na Facebooku – grupa studenata iz Austrije podigla je tužbu protiv ove kompanije na sudu u Irskoj zbog netransparentnog i navodno nezakonitog načina na koji pohranjuju korisničke podatke.

Facebook

Cijelu je stvar pokrenuo 24-godišnji student prava Max Schrems koji je, proučavajući zakone o privatnosti, ovog ljeta zatražio od Facebooka da mu predaju sve podatke koje su skupili o njemu.

S obzirom da po europskim zakonima kompanije moraju otkriti sve podatke koje imaju o nekim osobama – na temelju zahtjeva tih osoba (takav zakon ne postoji u SAD-u), tako je i Facebook morao Schremsu otkriti sve podatke koje ima o njemu pa se on iznenadio kada su mu poslali CD na kojem se nalazi čak 1,200 stranica njegovih aktivnosti na ovoj društvenoj mreži u posljednje tri godine – objave na zidu, poruke, prijatelji i druge informacije.
Schrems je u jednom intervjuu rekao kako je bio uvjeren da je većinu tih informacija izbrisao, no Facebook ih je ipak negdje pohranio tako da i dalje drži podatke o njemu za koje je on mislio da ne postoje.

Također, uvjeren je da nije niti dobio sve informacije koje je ova mreža pohranila o njemu, uključujući podatke o lajkanim stranicama te softveru za prepoznavanje lica. Max kaže da Facebook na ovaj način vara korisnike – kada ih pita da li zaista žele izbrisati neku poruku i kada korisnik klikne čime potvrđuje da želi izbrisati tu poruku, on očekuje da ta poruka zauvijek nestane.
Ali, iako nam sadržaj koji smo izbrisali više nije dostupan, on i dalje postoji negdje na Facebookovim serverima. Dodaje da osobe koje mogu pristupiti tim podacima mogu u kratko vrijeme otkriti brojne osobne stvari korisnika Facebooka – ovdje se ne radi o javnim porukama na zidu, već o privatnim porukama koje korisnici međusobno razmjenjuju i za koje misle da su ih zauvijek izbrisali.

Ovdje bi situacija trebala biti jednostavna – kada neke podatke izbrišete, oni bi trebali nestati, no Facebook ih drži pohranjene u svom sustavu te, s obzirom da je riječ o podacima na koje nemaju prava, time krši zakon. Zbog toga je Schrems, zajedno s 22 studenta prava koji su također zatražili svoje podatke od Facebooka, podigao tužbu protiv ove kompanije na sudu u Dublinu – u tome se gradu nalazi ured ove kompanije u kojem se rješavaju sva pitanja vezana uz probleme izvan SAD-a i Kanade.
Ovaj problem sada istražuju irske vlasti te bi njihova odluka u budućnosti mogla utjecati na način na koji Zuckerbergova društvena mreža skuplja i pohranjuje informacije milijuna svojih korisnika.


Komentari (3) Postavljeno u Zanimljivosti Objavljeno 30.11.2011

Šta nas čeka u narednih deset godina od tehnologije!

 

 

 

Svi dobro znamo kojim tempom napreduje današnja tehnologija.Isto tako znamo kakva je ta tehnologija bila pre 10 ili nešto više godina.izgleda,ako ovim tempom se nastavi razvijati današnja tenologija u narednih deset  doneti veliki napredak na tehnološkom polju.Tim razvojem,će ljudskoj vrsti doneti razna poboljšnja življenja

[B]A šta je to što čovečanstvo može eventulano očekivati u naredni desetak godina ,pročitajte u nastavku teksta.[/B]..

[I][B]2012. godine[/B][/I]

[B]Ultrabook[/B]
Ultrabook ili ultraknjiga smatra se naslednikom ipoda,a postaće dostupna sledeće 2012 godine,cena će mu biti oko 700 evra. Ovaj uredjaj bi zauvek mogao da zameni klasične knjige štampane na papiru.

[B]Laboratorija na Marsu[/B]
Do avgusta 2012. godine najnovija misija će dospeti do površine Marsa i započeti ispitivanja koja će utvrditi da li tamo postoje uslovi za život bilo kakvih organizama. Misija će koštati oko 1.6 milijardi evra.

[B]Paralizovani će prohodati[/B]
Naučnici trenutno rade na osmišljavanju sistema impulsa koji bi mogli da pomognu paralizovanim osobama da kontrolišu svoje udove putem mozga.Isti sistem bi koristila vojska,ovaj projekat napreduje sporo jer zahteva mnogo novca.

[I][B]2013. godine[/B][/I]

[B]Elektronski papir[/B]
Iako trenutno samo elektronski čitači kao što je Kindl koriste elektronski papir, smatra se da će do 2013. godine njegov razvoj dostići poboljšaniji nivo.Zamisao kojom se stremi je taj da se postigne potpuna integracija teksta i slike, što bi moglo da dovede do gašenja novina.

[B]4G kao novi standard[/B]
Svaki napravljeni mobilni će moći da se poveže na internet ako do sada već nije kod svih telefona tako.Svi mobilni telefoni će funkcionisati prema standardu 4G, što znači da će download će ići istom brzinom kao na kućnom računaru.Time će se povećati broj telefona koji će više "surfovati" internetom a i postati dostupan još većem broju korisnika.

[B]Teleskopom će mo moći zavirti u druge galaksije[/B]
Teleskop od milijardu piksela.Teleskop od milijardu piksela, pod nazivom "Eyes Of Gaia" biće usmeren ka dubokom svemiru da bi započeo fotografisanje i pravljenje mape univerzuma. Ovaj teleskop će moćida "zaviri" i zivan granica naše galaksije.

[I][B]2014. godine[/B][/I]

[B]Memorijske kartice od jednog terabajta(1TB)[/B]
Broj podataka koje razmenjujemo putem računara sve je veći, pa nam je neophodna i veća memorija. Zato nije nerealno predvideti da ćemo jednog dana imati i  memorijske kartice koje će moći da skladište podatke od 1 terabajta.

[B]Solarni avion[/B]
Put oko sveta solarnim avionomSunčeva energija će po prvi put biti upotrebljena za pokretanje solarnog aviona koji će obići svet. Iako takav avion još uvek nije u potpunosti razvijen, to će se sigurno dogoditi u bliskoj budućnosti.

Napredni bord ledolomac
Najsavršeniji i najnapredniji brodolomac.Jedan od ciljeva naučnog razvoja EU jeste dizajniranje najnaprednijeg broda koji će moći da lomi lednike i prikuplja podatke o temperaturi. To je posebno važno zbog nepredvidivih posledica globalnog zagrevanja.

[I][B]2015. godine[/B][/I]

[B]Prvi samoodrživi grad[/B]
U okolini Abu Dabija biće sagradjen prvi samoodrživi grad,koji će energiju crpeti samo iz sunca i drugih samoobnovljivih izvora.Očekuje se da će u  tom samoodrživom gradu živeti više od 50 hiljada ljudi.

[B]3D štampanje[/B]
Opcija štampanja trodimenzionalnih slika trenutno je rezervisana za one sa dubokim džepom, ali ova usluga će u budućnosti postati pristupačnija. Svako će moći da odštampa 3D sliku u svom domu.

[I][B]2016. godina[/B][/I]

[B]Razvoj svemirskog turizma[/B]
U svemir će se putovati turistički U narednih nekoliko godina predviđa se ubrzan razvoj svemirskog turizma, odnosno turističkih poseta svemiru.Jedan takav let danas košta između 15 i 20 miliona evra, a prognoze su da će cena vremenom početi da pada.

[B]Pilula za zaštitu od sunca.[/B]
Od sunčevih zraka više nećemo morati da se štitimo pomoću kreme, već će nam u te svrhe poslužiti samo jedna pilula. Naučnici su prema ovoj mogućnosti veoma optimistični, a zasnivaju je na načinu na koji se od sunca štite korali.

[B]Ponovno radjanje mamuta[/B]
Naučnici iz Japana odnosno centra za razvojnu biologiju tvrde da je moguće genetski stvoriti izumrle vrste, kao što je mamut. Ako im to pođe za rukom, očekuje se prilična gužva u životinjskom carstvu.

[I][B]2017. godine[/B][/I]

Laserska olovka koja zaceljuje rane Ako vam se dogodi da se posečete a u vašoj blizini nema nikoga, više ne morate da brinete.Prvu pomoć će te pružiti sami sebi bez tudje asistencije,zahvaljujući prenosivoj laserskoj olovci koja leči rane.

[I][B]2018. godine[/B][/I]

[B]Roboti špijuni veličine insekta[/B]
Američka vojska već radi na osmišljavanju minijaturnih robota špijuna, čija veličina bi bila približna veličini prosečne muve. Tajno oružje ovih "insekata" je u tome što će biti otporni na sprej za bube.

[I][B]2019. godine[/B][/I]

[B]Računar sa snagom ljudskog mozga[/B]
Kompjuter i ljudski mozak će biti ravnopravni po sposobnosti Prema ocenama naučnika, nalazimo se na korak od razvijanja veštačke inteligencije. Računari će za samo nekoliko godina moći da obrađuju podatke navodno podjednakom brzinom i snagom kao ljudski mozak.

[B]Nova verzija Interneta[/B]
Mada mnogi iz IT branše smatraju da je nova verzija interneta već polako počela da se radja,drugi napominju da će se to dogoditi tek u narednih osam godina otprilike.Novi internet će funkcionisati po principu personalizovanih algoritama.

[I][B]2020. godine[/B][/I]

[B]Automobili otporni na sudar[/B]
Do 2020.godine će Volvo napraviti automobili koji će biti otporan na sudar.Iz auto kompanije  "Volvo" obećavaju da će dizajnirati specijalnu vrstu automobila koji je otporan na sudar. On će funkcionisati pomoću radara i sistema za uzbunu, a ako bude uspešno realizovan, spasiće mnoge živote.


Šta možemo očekivati u daljim godinama koje dolaze možemo samo zamišljati ili naslućivati 2021. godini? Pre deset godina niko nije očekivao da će današnja deca razmenjivati sms poruke ili da ćemo koristiti u širokoj upotrebi reči poput  "tvitovati" i "lajkovati". Ono što sigurno znamo jeste da će u narednoj deceniji tehnologija i nezaustavljivo napredovati


Komentari (0) Postavljeno u Zanimljivosti Objavljeno 29.11.2011

Otvorena prva specijalizirana trgovina s robotima

Prva specijalizirana trgovina s robotima u Kini otvorila je svoja vrata. Na samom ulazu kupcima dobrodošlicu daje robot viskok 50 centimetara.

"Pozdrav svima, ja sam Xiao You, drago mi je, rekao je maleni robot. Pitate li ga što on sve može reći će vam "Mogu pjevati, plesati, recitirati, pričati priče, učiti djecu engleski pa čak i oponašati životinjsko glasanje. Mnogo je toga što mogu".

U ovoj trgovini se osim robota koji vas zabavljaju nalaze i oni koji pomažu u domaćinstvu. Jedan od njih je inteligentni usisivač u obliku mini letećeg tanjira koji čisti automatski. Usisivač je programiran da se pomakne ukoliko se u njega udari nekim pokućstvom. U ponudi su i roboti za kuhanje.

Vlasnik trgovine rekao je da su njihovi prozvodi postali vrlo popularni.

Cijene su zasada prihvatljive za domaćinstvo srednje klase, no njihov pad se očekuje nakon masovne proizvodnje.

Kina je podigla svjesnost svojih građana o robotima. Doba robota je došlo, rekao je vlasnik trgovine.


Komentari (2) Postavljeno u Zanimljivosti Objavljeno 27.11.2011

Bivsi

Nisam ljubomorna kad vidim bivšeg sa drugom devojkom, jer mi je mama uvek govorila da stare igračke dajem onim manje srećnim ljudima…

 

rubix rubiks cube puzzle magic cube smiley emoticon 000725 large Bivši


Komentari (4) Postavljeno u fbstatusi Objavljeno 27.11.2011

Farmville

Ako mi još neko pošalje zahtev za farmville zapaliću mu štalu i poklati one životinje!!!

 

bully animated animate bully smiley emoticon 000195 large Farmville
Komentari (2) Postavljeno u fbstatusi Objavljeno 27.11.2011

Kex za sex

Dajem pola kile keksa, za pola sata seksa…

cake 4 Keks


Komentari (1) Postavljeno u fbstatusi Objavljeno 27.11.2011

Srcana arterija

S*ebala si mi srčanu arteriju, pa nisam imao srca da te pošaljem u pi**u materinu!

cardiology Srčana arterija


Komentari (2) Postavljeno u fbstatusi Objavljeno 27.11.2011

Zena

Ono što žena može iz mesta,to đavo ne može ni iz zaleta…

 

devil devil monster evil smiley emoticon 000132 large Žena


Komentari (0) Postavljeno u fbstatusi Objavljeno 27.11.2011

Preko svega

Mogu ja preći preko svega , al’ dok prelazim … dobro izgazim …

 

male15 male angry irritated smiley emoticon 000057 large Preko svega


Komentari (0) Postavljeno u fbstatusi Objavljeno 27.11.2011

WC

Ako si krenula u wc da se slikaš, mogla bi usput i da se okupaš!

U%20WC u%20sam Wc


Komentari (0) Postavljeno u fbstatusi Objavljeno 27.11.2011

Majkl Džekson

Koje su bile poslednje reči Majkl Džeksona na putu do bolnice?? Na dečije, na dečije….

ed640701ec Poslednje reči


Komentari (0) Postavljeno u fbstatusi Objavljeno 27.11.2011

Fakultet

Možeš završiti i dva fakulteta, ali šerpe i lonci ti ne ginu, draga …

 

pot pot cook cooking smiley emoticon 000723 large Fakultet


Komentari (0) Postavljeno u fbstatusi Objavljeno 27.11.2011

Skok

Kad bi neki ljudi skočili sa visine svog ega na visinu svoje inteligencije – poginuli bi definitivno!!!!!

 

Thumbs down fail thumbs down reject smiley emoticon 000748 large Skok


Komentari (2) Postavljeno u fbstatusi Objavljeno 27.11.2011

Debela

Toliko si debela, da moraš napraviti dva profila kako bi stala na facebook.

 

Round Shape round shape sexy smiley emoticon 000829 large Debela


Komentari (3) Postavljeno u fbstatusi Objavljeno 27.11.2011

1 2 3 4 5 6 7 8 9  Sledeći»

Morenja Blog

Novosti

Linkeri