Učitava se...

Šta nas čeka u narednih deset godina od tehnologije!

11/29/2011

 

 

 

Svi dobro znamo kojim tempom napreduje današnja tehnologija.Isto tako znamo kakva je ta tehnologija bila pre 10 ili nešto više godina.izgleda,ako ovim tempom se nastavi razvijati današnja tenologija u narednih deset  doneti veliki napredak na tehnološkom polju.Tim razvojem,će ljudskoj vrsti doneti razna poboljšnja življenja

[B]A šta je to što čovečanstvo može eventulano očekivati u naredni desetak godina ,pročitajte u nastavku teksta.[/B]..

[I][B]2012. godine[/B][/I]

[B]Ultrabook[/B]
Ultrabook ili ultraknjiga smatra se naslednikom ipoda,a postaće dostupna sledeće 2012 godine,cena će mu biti oko 700 evra. Ovaj uredjaj bi zauvek mogao da zameni klasične knjige štampane na papiru.

[B]Laboratorija na Marsu[/B]
Do avgusta 2012. godine najnovija misija će dospeti do površine Marsa i započeti ispitivanja koja će utvrditi da li tamo postoje uslovi za život bilo kakvih organizama. Misija će koštati oko 1.6 milijardi evra.

[B]Paralizovani će prohodati[/B]
Naučnici trenutno rade na osmišljavanju sistema impulsa koji bi mogli da pomognu paralizovanim osobama da kontrolišu svoje udove putem mozga.Isti sistem bi koristila vojska,ovaj projekat napreduje sporo jer zahteva mnogo novca.

[I][B]2013. godine[/B][/I]

[B]Elektronski papir[/B]
Iako trenutno samo elektronski čitači kao što je Kindl koriste elektronski papir, smatra se da će do 2013. godine njegov razvoj dostići poboljšaniji nivo.Zamisao kojom se stremi je taj da se postigne potpuna integracija teksta i slike, što bi moglo da dovede do gašenja novina.

[B]4G kao novi standard[/B]
Svaki napravljeni mobilni će moći da se poveže na internet ako do sada već nije kod svih telefona tako.Svi mobilni telefoni će funkcionisati prema standardu 4G, što znači da će download će ići istom brzinom kao na kućnom računaru.Time će se povećati broj telefona koji će više "surfovati" internetom a i postati dostupan još većem broju korisnika.

[B]Teleskopom će mo moći zavirti u druge galaksije[/B]
Teleskop od milijardu piksela.Teleskop od milijardu piksela, pod nazivom "Eyes Of Gaia" biće usmeren ka dubokom svemiru da bi započeo fotografisanje i pravljenje mape univerzuma. Ovaj teleskop će moćida "zaviri" i zivan granica naše galaksije.

[I][B]2014. godine[/B][/I]

[B]Memorijske kartice od jednog terabajta(1TB)[/B]
Broj podataka koje razmenjujemo putem računara sve je veći, pa nam je neophodna i veća memorija. Zato nije nerealno predvideti da ćemo jednog dana imati i  memorijske kartice koje će moći da skladište podatke od 1 terabajta.

[B]Solarni avion[/B]
Put oko sveta solarnim avionomSunčeva energija će po prvi put biti upotrebljena za pokretanje solarnog aviona koji će obići svet. Iako takav avion još uvek nije u potpunosti razvijen, to će se sigurno dogoditi u bliskoj budućnosti.

Napredni bord ledolomac
Najsavršeniji i najnapredniji brodolomac.Jedan od ciljeva naučnog razvoja EU jeste dizajniranje najnaprednijeg broda koji će moći da lomi lednike i prikuplja podatke o temperaturi. To je posebno važno zbog nepredvidivih posledica globalnog zagrevanja.

[I][B]2015. godine[/B][/I]

[B]Prvi samoodrživi grad[/B]
U okolini Abu Dabija biće sagradjen prvi samoodrživi grad,koji će energiju crpeti samo iz sunca i drugih samoobnovljivih izvora.Očekuje se da će u  tom samoodrživom gradu živeti više od 50 hiljada ljudi.

[B]3D štampanje[/B]
Opcija štampanja trodimenzionalnih slika trenutno je rezervisana za one sa dubokim džepom, ali ova usluga će u budućnosti postati pristupačnija. Svako će moći da odštampa 3D sliku u svom domu.

[I][B]2016. godina[/B][/I]

[B]Razvoj svemirskog turizma[/B]
U svemir će se putovati turistički U narednih nekoliko godina predviđa se ubrzan razvoj svemirskog turizma, odnosno turističkih poseta svemiru.Jedan takav let danas košta između 15 i 20 miliona evra, a prognoze su da će cena vremenom početi da pada.

[B]Pilula za zaštitu od sunca.[/B]
Od sunčevih zraka više nećemo morati da se štitimo pomoću kreme, već će nam u te svrhe poslužiti samo jedna pilula. Naučnici su prema ovoj mogućnosti veoma optimistični, a zasnivaju je na načinu na koji se od sunca štite korali.

[B]Ponovno radjanje mamuta[/B]
Naučnici iz Japana odnosno centra za razvojnu biologiju tvrde da je moguće genetski stvoriti izumrle vrste, kao što je mamut. Ako im to pođe za rukom, očekuje se prilična gužva u životinjskom carstvu.

[I][B]2017. godine[/B][/I]

Laserska olovka koja zaceljuje rane Ako vam se dogodi da se posečete a u vašoj blizini nema nikoga, više ne morate da brinete.Prvu pomoć će te pružiti sami sebi bez tudje asistencije,zahvaljujući prenosivoj laserskoj olovci koja leči rane.

[I][B]2018. godine[/B][/I]

[B]Roboti špijuni veličine insekta[/B]
Američka vojska već radi na osmišljavanju minijaturnih robota špijuna, čija veličina bi bila približna veličini prosečne muve. Tajno oružje ovih "insekata" je u tome što će biti otporni na sprej za bube.

[I][B]2019. godine[/B][/I]

[B]Računar sa snagom ljudskog mozga[/B]
Kompjuter i ljudski mozak će biti ravnopravni po sposobnosti Prema ocenama naučnika, nalazimo se na korak od razvijanja veštačke inteligencije. Računari će za samo nekoliko godina moći da obrađuju podatke navodno podjednakom brzinom i snagom kao ljudski mozak.

[B]Nova verzija Interneta[/B]
Mada mnogi iz IT branše smatraju da je nova verzija interneta već polako počela da se radja,drugi napominju da će se to dogoditi tek u narednih osam godina otprilike.Novi internet će funkcionisati po principu personalizovanih algoritama.

[I][B]2020. godine[/B][/I]

[B]Automobili otporni na sudar[/B]
Do 2020.godine će Volvo napraviti automobili koji će biti otporan na sudar.Iz auto kompanije  "Volvo" obećavaju da će dizajnirati specijalnu vrstu automobila koji je otporan na sudar. On će funkcionisati pomoću radara i sistema za uzbunu, a ako bude uspešno realizovan, spasiće mnoge živote.


Šta možemo očekivati u daljim godinama koje dolaze možemo samo zamišljati ili naslućivati 2021. godini? Pre deset godina niko nije očekivao da će današnja deca razmenjivati sms poruke ili da ćemo koristiti u širokoj upotrebi reči poput  "tvitovati" i "lajkovati". Ono što sigurno znamo jeste da će u narednoj deceniji tehnologija i nezaustavljivo napredovati


0 Komentara Napisi komentar

Odgovori

Dodaj komentar

Zapamti me


Morenja Blog

Novosti

Linkeri